Du kan ta med olika saker på resan
Hjälpmedel med på resan
Du får ta med dig ett förflyttningshjälpmedel, till exempel en hopfällbar rullstol eller rullator när du reser. Tala om när du beställer resan vilket hjälpmedel du ska ta med.
Egna barn eller syskon under 18 år
Upp till 3 egna barn och syskon som är registrerade på ditt tillstånd till färdtjänst kan du ta med dig utan att det kostar extra.
Barn under 7 år ska alltid resa tillsammans med en vuxen vid sina färdtjänstresor.
Av säkerhetsskäl rekommenderar vi även att barn mellan 7 och 12 år reser tillsammans med en vuxen.
Ledsagare
Du som har tillstånd till ledsagare får ta med dig en extra person på dina färdtjänstresor utan att det kostar extra. Har du tillstånd till två ledsagare får du ta med dig två personer.
1 medresenär - för dig som inte har tillstånd till ledsagare
Har du inte tillstånd till ledsagare kan du ta med dig 1 medresenärer i stället. Det kostar 40 kronor extra per resa som kommer på din faktura. För dessa medresenärsavgifter finns det ett eget högkostnadsskydd. Det är på samma belopp som högkostnadsskyddet för dina färdtjänstresor.
Flera medresenärer
Du kan ta med dig fler än en medresenär. Det kostar extra och för den resan betalar du halva taxameterbeloppet. Du som reser med taxi betalar direkt i taxin, och om du reser i rullstolstaxi eller bårtaxi kommer kostnaden på din faktura.
Ledarhund, servicehund eller assistanshund
Du som har tillstånd att ta med din ledarhund, servicehund eller assistanshund får ta med den utan extra kostnad. Tala om att du ska ta med dig din hund när du beställer resan.
Sällskapsdjur
Du får ta med dig ett sällskapsdjur på resan. Det kostar extra och du betalar halva taxameterbeloppet för en sådan resa.
Om du reser med färdtjänsttaxi betalar du avgiften direkt till föraren. Du som reser med rullstolstaxi eller bårtaxi får i stället den extra avgiften på fakturan.
Även djur ska resa säkert
Alla sällskapsdjur ska i första hand resa i bagageutrymmet. Föraren kan hjälpa till med att lyfta in mindre djur som förvaras i bur. Du får inte ha en hund eller annat mindre djur löst i bilens personutrymme.
Om du reser med en hund eller ett annat sällskapsdjur och har exempelvis rullator, hopfällbar rullstol eller bagage som måste förvaras i bagageutrymmet, måste djuret resa i personutrymmet i stället.
Om hunden måste resa i personutrymmet
Om du reser med hund måste du alltid ha med ett specialanpassat bilbälte till hunden. Ta även med bilsätesöverdrag eller något annat för hunden att ligga på i sätet. Det är alltid du som ägare eller hundförare som ansvarar för hunden. Det innebär även att du själv ansvarar för att bältet är godkänt och anpassat efter hundens storlek. Du måste också kunna spänna fast hunden själv.
Handbagage
Du får ta med handbagage på resan som föraren hjälper dig med. Till handbagage räknas sådant som du normalt skulle kunna ta med i kollektivtrafiken, till exempel en handväska, en liten resväska, eller matkassar. Om handbagaget väger mer än 15 kilo måste du lyfta in det i bilen själv.
Det du måste tänka på när det gäller handbagage är att du fortfarande ska kunna samåka med andra och att deras hjälpmedel och handbagage också ska få plats i bilen.
Om du behöver ta med dig mer bagage eller större bagage ska du beställa en resa utan samåkning. Det kostar extra.
Föraren har rätt att neka dig att resa om du tar med dig för mycket bagage.
Mer bagage eller större bagage
Om du reser med en dramatenväska eller med en stor resväska så räknas det inte som handbagage. Om du behöver ta med dig mer bagage eller större bagage ska du beställa en resa utan samåkning. Tänk på att du får betala en särskild avgift för resor du beställer utan samåkning, den avgiften ingår inte i högkostnadsskyddet.
Du får inte ta med dig möbler, köksstolar eller andra större föremål på resan.