Res med SL-trafiken

Även om du har rätt till färdtjänst kan det finnas tillfällen när du kan resa med SL. Med ditt färdtjänstkort får du därför resa hur mycket du vill med SL kostnadsfritt.

Du får ta med dig en medresenär som kan hjälpa dig, utan extra kostnad.

Genom att kombinera färdtjänstresor med resor med SL får du en större frihet och fler resmöjligheter. Dina färdtjänstresor räcker dessutom längre eftersom SL-resorna inte dras från ditt resesaldo.

Ditt färdtjänstkort är även ett SL-kort

Du reser i SL-trafiken med hjälp av ditt färdtjänstkort, som även är ett SL-kort. Du använder ditt färdtjänstkort genom att lägga det mot en grön kortläsare för att öppna spärrarna i spårtrafiken eller när du kommer på bussen. Behöver du mer tid för att gå igenom spärrarna kan du visa ditt kort för personalen i spärrkuren.

SL arbetar för att kollektivtrafiken ska vara så tillgänglig som möjligt för resenärer med funktionsnedsättning.

Stora delar av SL-trafiken är tillgänglig för dig som har en funktionsnedsättning. Du som kan ta dig till en hållplats eller station ska också kunna resa med SL-trafiken. Det är målet som SL arbetar för. Kollektivtrafiken ska kännas som ett möjligt alternativ, också för dig som har tillstånd till färdtjänst.

När du blir beviljad färdtjänst får du ett färdtjänstkort. Med kortet kan du även resa med SL och Waxholmsbolaget utan extra kostnad. Ditt färdtjänstkort är personligt och får bara användas av dig som har fått tillstånd till färdtjänst. Du måste alltid ha med dig kortet för att kunna resa.

Ditt färdtjänstkort fungerar i kortläsarna som finns i SL-trafiken och du kan även visa upp det för spärrvakten.

Tillgänglighet i kollektivtrafiken

SL-trafiken är tillgänglighetsanpassad för att så många som möjligt ska kunna resa med den. Alla bussar och tåg har ett lågt insteg för att det ska vara lätt att komma på och av. Vid hållplatserna sänker föraren ner bussen för att dörren ska komma i nivå med trottoaren.

Det finns också en blå stoppknapp inne i bussen, som skickar en signal till föraren att du vill ha extra tid på dig för att komma av. Då kan du lugnt sitta kvar tills bussen har stannat. Det finns dessutom en ramp i varje buss som föraren kan fälla ut för dig som sitter i rullstol.

För att förenkla för dig som har en synnedsättning finns kännbara markeringar i golvet längs tunnelbanans alla perronger, framför och efter spärrarna och på alla bussterminaler. Hållplatsernas namn ropas ut automatiskt i alla bussar, liksom i nyare tunnelbanevagnar och pendeltågsvagnar.

På allt fler busshållplatser finns det elektroniska skyltar som visar avgångsinformation. De uppdateras i realtid utifrån var bussen är. Där kan du också ofta få informationen uppläst genom att trycka på en knapp som sitter på hållplatsstolpen eller busskuren. Knappen är märkt med ordet INFO.

sl.se/tillganglighet och waxholmsbolaget.se kan du läsa mer om tillgänglighet.

Ledsagning i SL-trafiken

Du som har svårt att hitta på stationen eller behöver hjälp med ett byte kan beställa ledsagning. Du kan beställa ledsagning på stationen, i bussterminalen eller mellan båt och annan SL-trafik. En ledsagare möter upp dig vid överenskommen plats inom SL:s område och ger dig orienteringsstöd till nästa trafikslag, entré eller spärrområde.

Du beställer ledsagning på telefonnummer 020-120 20 22. Du kan ringa dygnet runt, alla dagar i veckan. Hur långt i förväg du behöver beställa ledsagning kan vara olika beroende på

  • vilket färdmedel du åker

  • vilken tid du åker

  • var i länet du befinner dig.

Du måste beställa ledsagning i förväg

  • Beställ minst 30 minuter i förväg om du ska resa med tunnelbanan.

  • Beställ minst 1-2 timmar i förväg om du ska resa med pendeltåg, spårvagn eller buss.

Kontakta SL på tillgänglighetsnumret 020-120 20 22 för att beställa ledsagare eller för att få mer information. Du kan beställa ledsagning dygnet runt för antingen delar av resan eller hela din resa med SL. Det går också bra att beställa ledsagare via sms till 079-064 44 46 eller mejla till tillganglighet@sl.se.

Tillgänglighetsgarantin

Tillgänglighetsgarantin finns för att du som har en funktionsnedsättning ska kunna använda dig av SL-trafiken även när något oförutsett händer. Garantin gäller för resor där SL har kommunicerat att resan ska vara tillgänglig. För att använda dig av tillgänglighetsgarantin ringer du SL:s kundtjänst på 020-120 20 22. Du får praktisk och personlig hjälp med att fortsätta din resa av specialutbildad personal.

Innan du ska resa kan det vara bra att ta reda på hur tillgängligheten ser ut på just din resa, eftersom det kan skilja sig mellan olika färdmedel.

Stöd och information innan resan

Innan en resa kan du alltid ringa vårt tillgänglighetsnummer 020-120 20 22 om du vill ha information om tillgängligheten på din tänkta resa. Det går även bra att mejla till tillganglighet@sl.se. Då får du prata med kundtjänstpersonal som har särskild utbildning i tillgänglighet.

Läs om Närtrafiken här