Utreder du färdtjänst?

Då är den här sidan till dig. Den riktar sig till de som i sitt yrke arbetar med utredningar om färdtjänst och ansökan om färdtjänst.

Nu kan du logga in i Soft

Klicka i puffen ovan och följ länken för att logga in med e-tjänstekort.

Reviderad information gällande handläggningsprocessen

Vi har tidigare informerat om att läkarintyg och ansökan ska skickas direkt till färdtjänsten. Nu behöver vi återgå till den gamla rutinen där kommunerna äger processen. Se nedan.

 • Läkarintyg, ansökan och fotografi ska skickas till kommunen.
 • Kommunen skriver en utredning och sammanställer ansökningshandlingarna.
 • Kommunen översänder dessa till färdtjänsten via den nya färdtjänstportalen SoFt.

Blanketterna är snart ändrade men många blanketter är redan i omlopp. De blanketter med felaktig adresshänvisning kommer att fasas ut under en period.

Nu finns uppdaterade blanketter tillgängliga 

Färdtjänsten har uppdaterat sina blanketter och nu finns de på plats. Blanketterna uppfyller nu kraven om tillgänglighet. De är även:

 • anpassade till vår grafiska profil
 • klarspråkade
 • enhetliga.

Alla blanketter i ansökan om färdtjänst har fått omformulerade frågor. Vissa frågor är borttagna, en fråga har flyttats från en blankett till en annan. Arbetet har även fokuserat på inkluderande frågeställningar då tidigare blanketter hade övervägande fokus utifrån fysisk funktionsnedsättning.

Du hittar blanketterna här om du loggar in där det står Inloggning för utredare och läkare. Vi kommer även skicka ut pappersblanketter till kommuner, stadsdelar och vissa vårdboenden och äldreboenden tillsammans med ett följebrev senare i veckan.

Läs mer om blanketterna här 

Uppmanar inte längre resenärer att skicka in fotografier via e-post

Vi uppmanar inte längre resenärer att skicka in fotografier via e-post, då fotografier är en personuppgift och ska hanteras enligt dataskyddsförodningen (GDPR). Resenärer måste skicka in fotografiet med post.

Färdtjänsttillstånd tar emot frågor och handlingar som gäller ärenden via flera olika kanaler. Har du en fråga kan du gärna använda vårt kontaktformulär som finns längst ned på den här sidan.
Du kan även ringa till supporten för färdtjänstutredare på telefonnummer 08-123 318 91 (helgfria vardagar klockan 13–15).

Handlingar som innehåller personuppgifter kan skickas med post till Färdtjänsten, Box 30103, 104 25 Stockholm, om de inte kan skickas in via Färdtjänstportalen, Soft.

Uppdaterad broschyr Uppfyller jag kraven för att få tillstånd till färdtjänst?

Vi har nu tagit fram en uppdaterad och förbättrad version av broschyren Uppfyller jag kraven för att få tillstånd till färdtjänst? Den kommer inom kort skickas ut till er i kommunerna och stadsdelsförvaltningarna i ett par exemplar tillsammans med broschyren Alla har sitt sätt att resa, som är ett komplement till broschyren.

Du hittar en digital version av broschyren här på vår webbplats, enklast är längre ned på denna sida. 

Utskick till färdtjänstutredare

När vi gör ett större utskick till alla färdtjänstutredare med information lägger vi även ut det brevet här. Brevet ligger kvar upp till ett år.

Brev som skickades i maj 2022 finns att läsa här

E-utbildning för färdtjänstutredare

Uppdatera dig gärna och gå våran e-utbildning. Syftet med e-utbildningen är att ge dig som utredare av färdtjänst grundläggande kunskaper i att utreda färdtjänst i Stockholms län. E-utbildningen kan även användas för dig som arbetat som utredare under en tid och har ett behov av att uppdatera dina kunskaper.

E-utbildningen är ett komplement till de lärarledda grundutbildningarna för dig som färdtjänstutredare och tar cirka 45 minuter att göra. 

Klicka här för att komma till e-utbildningen

 • Innehållet laddas in. Var god vänta.

  • Innehållet laddas in. Var god vänta.

   • Innehållet laddas in. Var god vänta.

   • Innehållet laddas in. Var god vänta.

  • Innehållet laddas in. Var god vänta.

Det finns inga artiklar att visa.

 • Innehållet laddas in. Var god vänta.

  • Innehållet laddas in. Var god vänta.

   • Innehållet laddas in. Var god vänta.

   • Innehållet laddas in. Var god vänta.

  • Innehållet laddas in. Var god vänta.

Det finns inga artiklar att visa.