Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) på webbplatsen för att den ska fungera så bra som möjligt för dig. Kakor hjälper oss också att förbättra och analysera hur fardtjansten.regionstockholm.se används. Vissa kakor är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera och är därför alltid påslagna. Läs om hur vi använder kakor och behandlar personuppgifter.

Färdtjänsten

Rullstolstaxi

För dig som har tillstånd att resa med specialfordon. Rullstolstaxi är en större bil som har plats för rullstolar, el-rullstolar, HD-stolar och permobiler.

Utöver rullstolen får du ta med dig ett handbagage. Du får ta med dig upp till tre personer på resan mot en särskild avgift.

Om du har en vanlig rullstol kan du sitta kvar i din rullstol under färden. Du som har en el-rullstol med styre måste däremot flytta över till ett säte i bilen.

Du som har tillstånd till rullstolstaxi får även resa med färdtjänsttaxi om du kan. Då har du automatiskt rätt att sitta i framsätet.

Många resenärer bor i lägenheter där det är lätt att själv ta sig till och från porten, medan andra behöver hjälp att ta sig ut från sin lägenhet. Därför måste du tala om när du beställer resan om du vill bli hämtad och lämnad av föraren vid din lägenhetsdörr eller vid porten.

Att bli hämtad vid lägenhetsdörren eller dörren till ditt hus kallas utökad hämtning och lämning.

Du kan beställa transportrullstol till och från bilen

Du kan beställa en resa med en så kallad transportrullstol om du behöver hjälp till och från rullstolstaxin. Föraren har då med sig en enkel rullstol som du kan sitta i när du får hjälp av föraren att komma till taxin.

Du kan beställa en trappklättrare

I samband med din beställning kan du beställa en så kallad trappklättrare om du behöver hjälp att ta dig upp och ner i trappor. Trappklättraren är ett mekaniskt hjälpmedel som föraren kan sätta fast din rullstol i. Du kan alltså sitta i rullstolen medan trappklättraren tar dig upp och ner i trappor.

Du måste beställa trappklättraren i samband med att du beställer din resa, eftersom den inte finns i alla bilar.

Det här gäller för trappklättraren:

  • Den kan hantera en vikt på högst 120 kilo. I det ingår både din och
    rullstolens vikt.

  • Den klarar cirka 300 trappsteg, vilket motsvarar ungefär 15 våningar.

  • Den klarar både raka och normalsvängda trappor med normalt
    stegavstånd.

  • Trappklättraren ska inte användas inomhus i villor eller etagelägenheter

Passar trappklättraren alla rullstolar?

Trappklättraren fungerar med många rullstolar, men inte alla. Här är några riktmärken att gå efter:

  • Rullstolen ska vara manuell. Trappklättraren fungerar inte med
    el-rullstolar eller HD-stolar.

  • Rullstolen bör inte ha stag eller liknande som sticker ut för långt nertill
    och som inte går att ta bort eller vika undan. De kan nämligen vara ett hinder som gör det svårt att sätta fast rullstolen i trappklättraren.

Du reser säkrare med midjebälte

För dig som sitter i rullstol under resan finns ett midjebälte som förhindrar att du glider ur rullstolen. Föraren hjälper dig på och av med bältet. Bältet ska även vara fastspänt när föraren hjälper dig till och från rullstolstaxin.

Det finns olika bilmodeller

Det finns olika modeller av rullstolstaxibilar. De flesta är lite större och har plats för flera rullstolar. Det finns även en mindre modell som kallas Caddy, som finns hos de flesta taxibolagen. Den har bara plats för en rullstol.