Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) på webbplatsen för att den ska fungera så bra som möjligt för dig. Kakor hjälper oss också att förbättra och analysera hur fardtjansten.regionstockholm.se används. Vissa kakor är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera och är därför alltid påslagna. Läs om hur vi använder kakor och behandlar personuppgifter.

Färdtjänsten

Vilken service ingår inte vid sjukresor

Färdtjänstens service omfattar inte alltid den hjälp och extra omsorg som vissa resenärer behöver. I Region Stockholm har Färdtjänsten ansvaret för att ordna sjukresor.

I avtalen mellan Färdtjänsten och taxibolagen står det vad som inte ingår i den service som föraren ska ge och vad en förare inte får göra i samband med ett köruppdrag. Vissa saker är självklara att föraren inte får göra och de tas därför inte upp här. Det är sådant som följer av olika lagar, till exempel att föraren måste ha en taxiförarlegitimation.

Föraren ska inte

  • använda eller prata i telefon under körning (annat än korta arbetsrelaterade samtal, och då ska handsfree användas)

  • göra privata ärenden på vägen

  • stanna och tanka under resan

  • ansvara för journaler eller ge medicinsk omvårdnad

  • vänta på och möta upp anhörig och personal i samband med resa

  • köra en resenär under 7 år som reser utan sällskap av vuxen

  • lyfta mer än 15 kilo.

Vissa saker ingår inte i den service som är upphandlad för sjukresor. Det handlar om att föraren inte har ett medicinskt ansvar eller möjlighet att ge den omvårdnad som vissa resenärer ibland behöver.

Tänk på att du ibland kan behöva resa med medföljande för att få den hjälp som du behöver.

Begränsningar i den service som ingår

Föraren har inget medicinskt ansvar

En förare som kör färdtjänst ansvarar för att ge dig en trygg och säker resa. Det är viktigt att veta att förarna inte har någon medicinsk utbildning. De har inte heller något ansvar för att ge vård under resan eller hålla reda på medicinska journaler, mediciner och liknande.

Av sekretesskäl får förarna aldrig reda på varför en viss resenär har rätt till sjukresor. Ibland har förare svårt att avgöra vad just du behöver hjälp med, då många sjukdomstillstånd eller funktionsnedsättningar inte är synliga. Tala därför gärna om för föraren om du till exempel behöver hjälp med bilbältet eller liknande.

Föraren ansvarar inte för att vänta på att vårdpersonal eller en anhörig till dig ska möta upp dig vid adressen du reser till. Det innebär att den som ska möta upp dig behöver vara på plats när du kommer fram. När du är framme så har föraren inte heller något ansvar för att ringa upp den som ska möta upp dig.

Du som behöver mer hjälp måste resa med en medföljande

En del resenärer behöver en annan typ av hjälp eller mer hjälp än den som föraren kan ge. Därför ska du som inte klarar ditt eget resande eller som behöver mer hjälp än den föraren ger alltid ta med dig en medföljande på dina resor. Det är vårdgivaren som beviljar dig rätt till medföljande när du får tillstånd för sjukresor.

Samma sak gäller resenärer som har svårt att hantera oförutsedda situationer eller som har större kognitiva nedsättningar. Om en resenär exempelvis vill avsluta en resa mitt under transporten, eller önskar resa till en annan adress än den i beställningen, kan föraren inte vägra att stanna eller vägra att lämna resenären på adressen den talar om.

Barn under 7 år

Barn under 7 år ska, av säkerhetsskäl, alltid resa tillsammans med en vuxen vid sina sjukresor. Av säkerhetsskäl rekommenderas även att barn mellan 7 och 12 år reser tillsammans med en vuxen vid sina sjukresor. Prata därför med vårdgivaren så att tillståndet för sjukresor omfattar medföljande. Finns inte det i tillståndet går det inte att beställa en resa för fler än 1 person.